Perhot

Lauri Syrjänen 1938-2007

Lauri Syrjänen lähti viimeiselle perhokalastusmatkalle 26. huhtikuuta 2007.

Lauri lähti viimeiselle kalamatkalle

"Onhan se perhon näköinen. Siitä on hyvä jatkaa", tokaisi Lauri Syrjänen vajaat kaksikymmentä vuotta sitten minulle, kun osallistuin hänen sidontakurssilleen.

Samat sanat toistuivat tuhansia kertoja vuosikymmenten mittaan, jolloin Lauri kulki ympäri Suomen viemässä perhonsidonta- ja kalastusviestiä nuorille ja vanhemmillekin perhokalastajille.

Enää Laurin hyväntahoisia heittoja ei kuulu perhonsidontapenkin äärestä, kun hän opasti ihmisiä perhosidonnan jaloon taitoon. Lauri lähti viimeiselle kalamatkalle 26. huhtikuuta. Elokuun 15. päivä hän olisi täyttänyt 69 vuotta.

Lauri oli aina valmis auttamaan, kun tarvittiin neuvoja joko perhonsidonnasta tai kalastuksesta. Erityisen lähellä hänen laajaa sydäntään oli lohien narraaminen Tenojoella. Karigasniemen seudut olivat Laurille kesien kohokohtia. Samoin lohenkalastuskurssit, joita hän piti useita vuosia Kalastajan Majatalossa, jonka "kommuunin" henki Lauri oli.

"Kyllä sen titin pitäisi siinä olla", sanoi Lauri kerran Dalvadasissa.

Ja olihan se titti siinä. Kala otti pintaperhoon, koska kurssilla oli menossa pintaperho-osio. Vastaavia tapahtumia on painunut useitten kurssilaisten mieliin vuosien mittaan.

Yhdelläkään kymmenistä kalamatkoistamme Laurilla ei ollut kiirettä pois kalapaikalta. Jos hän väsyi kalastukseen, niin nuotio syttyi nopeasti. Niin kävi myös kerran Tenolla, jossa lohet eivät suostuneet yhteistyöhön. Lauri piti yllä pieniä käsitullia useita tunteja keskellä yötä ja katseli muitten touhuja. Kertaakaan hän ei patistanut lopettamaan.

"Jos tuohon perhoon ei ota, niin se on kalan vika", kuului Laurin yksi mielilausahduksista.

Lauri jää mieliin taitavana perhokalastajana ja yhtenä maan parhaista perhonsitojista. Suomalaiseen perhokalastukseen Lauri jätti pysyvät jälkensä.

Kaipaamme sinua, Lauri.

Veli-Matti Saksi

Lauri Syrjänen mielipuuhassaan eli opettamassa perhonsidontaa nuorille.

(Perhokalastus 3/2007)