Perhot

Laurin lohiperho 1/2007: Mörrumsfluen

 Mörrumsfluen eli Mörrumin perho on tunnetuin tanskalaisen perhokalastajan Jan Grunwaldin talvella 1982 Mörrumille suunnittelemista perhoista.

 Teksti ja sidos: Lauri Syrjänen
Kuvat perhoista: Jari Tuiskunen

Kirjassaan "Farlige Laksefluer" Grunwald kertoo, kuinka 1980-luvun alussa Mörrumilla oli kaksi perhoa, joilla pääosa saaliista saatiin. Niistä toinen oli Ullsocken, tumma perho mustan ja ruskean nyansseissa ja toinen General Practitioner, joka on kirkkaan oranssinpunainen.

Mörrumin vedessä on humuksen värjäämänä punaisenruskea sävy, joka vuodesta toiseen vaihtelee. Melkein aina se kuitenkin on kirkasta, joten sidos näkyy selvästi. Silloin kun vesi oli kirkasta ja vähemmän humuspitoista, Grunwaldin mielestä Ullsocken oli liian synkkä ja tumma perho. General Practitioner taas oranssinpunaisena antoi liian rajun efektin. Näiden kahden väliin hän suunnitteli ja sitoi Mörrumille perhon, jossa oli elementtejä molemmista.

Skotlannin Spey-joella Grunwald oli nähnyt, miten kauniisti pitkä ja säästeliäästi sidottu haikarahäkilä ui virrassa. Haikaran höyhenelle hän löysi hyvän vastineen kultafasaanin punaisesta vartalohöyhenestä. Siikasissa on pehmeän punainen sävy ja sidoksesta saa läpikuultavan.

Se, että siipimateriaaliksi valikoitui mustapilkullinen kultafasaanin pyrstösulka, aiheutui isokokoisesta kevätperhosesta nimeltään "laxlanderen", joksi sitä tuolloin Mörrumilla kutsuttiin. Perhonen saattaa kasvaa aina pikkusormen mittaiseksi punaisine jalkoineen, ruskeine ruumiineen ja kattolaskuisine ruskean-mustapilkkuisine siipineen. Sitä saattaa parveilla suotuisissa olosuhteissa tuhansittain touko-kesäkuussa. Ruskea, kaksihaarainen Limeric-taivutteinen koukku täydentää veden ja perhon väritystä sekä luonnollisesti tartuttaa ja pitää kalan hyvin kiinni.

Toukokuussa 1983 perholla oli ensiesiintyminen Mörrumilla. Jo kymmenen minuutin kalastuksen jälkeen siihen tarttui sesongin suurin nousukala seiskapoolin niskalta. Meno jatkui koko viikon samanlaisena ja kokonaissaaliiksi tuli 75 kiloa kirkasta nousulohta kahdeksassa palasessa. Keskipainoksi muodostui täten 9,3 kiloa.

Perho toimii Tenollakin

Tanskassa asuva Erkki Pöyhönen antoi Jussi Kettuselle kokeiltavaksi nro 2:n Limerick-koukkuun sidotun Mörrumsfluenin. Tämä tapahtui Dalvadaksessa heinäkuussa 2004. Vaikka perho vaikutti sen hetkisiin olosuhteisiin hiukan suurelta, Jussi sitoi sen ennakkoluulottomasti perukkeeseensa. Eikä aikaakaan, kun Jussilla oli lohijalka kiinni mutkan jälkeisellä alueella ja tuli myös ylös. Heinäkuun 6. päivä 2006 Jussi toisti pari vuotta aikaisemman tapahtuman.

Jälleen lohijalka, samalla perholla ja samasta paikasta. Mutta nyt Jussi tiesi tasan tarkkaan, mihin heittää ja mitä perhoa käyttää, sekä ilmeisesti senkin, minkä kokoinen kala on odotettavissa.

Pienikokoinen muunnos

Santtu Kesolla oli toukokuussa 1997 Dal-joella Ruotsissa pienikokoinen, mutta varsin tehokas perho. Santtu kutsui sitä nimellä Grydish. Hän kertoi Grunwaldin Mörrumsfluenin olleen esikuvana, kun hän sitoi perhoa. Siitä sen nimi.

Dal-joen juoksutus oli tuolloin noin 100 kuutiometriä sekunnissa eli virtaus oli varsin hidasta. Näissä olosuhteissa Santtu sai perhollaan monta hyvänkokoista meritaimenta. Toisen kerran pääsin Kymijoen Ruhanvuolteella näkemään, kuinka Santtu tartutti mukavankokoisen, jo mustuneen lohen jälleen tällä pienellä sidoksella. Dalilla ollessamme Santtu antoi minulle rasiastaan yhden Grydish-perhon sanoen hyvin empaattisesti: "...että sinäkin saat kalan".


Mörrumsfluen (sitoja: Erkki Pöyhönen)

Koukku: nro 2, ruskea Limerick-kaksihaara.
Hela: kapea, soikea hopea.
Perä: punainen villalanka.
Kierre: soikea hopea.
Runkohäkilä: puolitettu kultafasaanin punainen vartalohöyhen.
Runko: musta silkki.
Kurkkuhäkilä: tavi.
Siipi: alla tippet-siikasia, päällä kaistaleet kultafasaanin pyrstösulkaa.
Pää: musta.

Grydish (sitoja: Santtu Keso)

Koukku: nro 8, ruskea kaksihaara.
Perä: punainen villalanka.
Kierre: soikea kulta.
Runkohäkilä: Kultafasaanin punainen vartalohöyhen.
Runko: musta silkki.
Siipi: musta vasikanhäntä, päällä pari suikaletta helmiäis-flashabouta.
Pää: musta.

(Perhokalastus 1/2007)