2006

Verkkojuttu 3/2006: Visan varmuus vei voiton Vammalaan

Vammalalainen Visa Kilpeläinen pesi neljä kilpakumppaniaan Vuoden Sitoja 2006 -kisan finaalissa. Se sidottiin Tampereen Perhomessujen yhteydessä 23. huhtikuuta. Toiseksi sitoi espoolainen Ari-Heikki Rintaniemi, kolmanneksi Karhulasta kotoisin oleva Jari Degerström, neljänneksi kotkalainen Mikko Stenberg ja viidenneksi Jyri Yläpöntinen Jyväskylästä.

Teksti:Veli-Matti Saksi
Kuva: Jorma Pihlava

Visa Kilpeläinen Vammalasta voitti Vuoden Sitoja -2006 tittelin. "Osallistun jatkossakin sidontakisoihin. Tämä ei jää tähän", totesi pääpalkintona ollutta lohivapaa pokannut Visa.

Viime syksynä Visa näytti taitojaan jo Joensuun SM-sidontakisoissa. Siellä nuorukainen sai pronssia joukkuekilvassa Pirkanmaan Perhokalastajien kakkosjoukkueessa.

Visan voitto Vuoden Sitoja 2006 -kisassa oli kohtuullinen yllätys. Hän päihitti kahdeksalla pisteellä Ari-Heikki Rintaniemen, joka on lohiperhosarjan hallitseva Suomen mestari. Visan valttina oli varmuus, joka näkyi niin kirje- kuin finaaliosiossakin.

"Sekä kirjekilpailuosion että finaaliosion perhot olivat hyvätasoisia. Kaikki kilpailijat hallitsevat sidontatekniikat ja perhot olivat kauniita. Tuomareilla oli vaikea tehtävä valita voittaja, sillä kilpailu oli tasainen. Silti voittaja löytyi yksimielisesti", huomautti ylituomarina toiminut Pirkanmaan Perhokalastajien puheenjohtaja Tommi Eskonen.

Tuomaristossa olivat mukana Eskosen lisäksi Lauri Syrjänen Pirkanmaan perhokalastajista ja Suomen Urheilukalastajain Liiton puheenjohtaja Jouko Ojanperä.

Vuoden Sitoja 2006 -kilpailussa sidottiin kirjekilpailuna kolme perhoa perhoa. Ne olivat Hopeastreameri, Vihreä Päivänkorento ja Silver Jock Scott. Finaalissa sidottavina olivat Blue Dun Irressistible, Gray Ghost ja Butcher.

Visa Kilpeläisen Gray Ghost edustaa hyvää sidontataitoa (kuva: Veli-Matti Saksi)

Vuoden Sitoja -kilpailun järjestävät Pirkanmaan Perhokalastajat, Suomen Urheilukalastajain Liitto ja Perhokalastus-lehti. Uusi kilpailu julkistetaan ensi syksynä Perhokalastus-lehdessä. Finaali on kevään 2007 Perhomessuilla Tampereella.

(Perhokalastus 3/2006)