2006

Verkkojuttu 1/2006: Kalapaikka - Tornionjoen Vakkakoski

Kun Kiirunasta ajetaan 18 kilometriä koilliseen Kurravaaraan ja siitä jatketaan vielä noin 10 kilometriä moottoriveneellä, niin ollaan Vakkakoskella, joka on 3,6 kilometriä pitkä, voimakas koskiosuus Tornionjoessa.

Teksti: Heikki Sillman
Kuvat: Juha Pökkönen ja Heikki Sillman

 Vakkakoski on koko mitaltaan erittäin kivikkoinen.Kosken viime metreillä siihen liittyy lounaasta rauhallisesti virtaava Rauttasälv eli Rautujoki. Kumpikin ovat erittäin kalaisia alueita, joiden lajistoon kuuluvat harjus, taimen, siika ja hauki. Hyvällä syyllä on sanottava, että sellaista tumpeloa ei olekaan, joka jäisi siellä ilman saalista.

Pääsaaliina elokuun alussa 2005 olivat alamittaiset, alle 30-senttiset harjukset ja alle 50 sentin taimenet. Toisaalta korotimme harrin alarajan 35 senttiin, eikä tarvekalojen keräämiseen silti kauan aikaa tuhlautunut. Saaliin vapauttamisen helpottamiseksi kannattaa jo alkuvaiheessa poistaa koukuista väkäset ja käyttää vain yksihaaraisia koukkuja.

Bodattuja kaloja

Vakkakosken voimakas virta, jonka vesi on kristallinkirkasta ja juomakelpoista, on bodannut kalat niin kovaan kuntoon, että alle 0,25 millin peruke pitäisi kieltää kalojen rääkkäyksenä. Toinen syy vahvaan perukkeeseen on kalojen lymyäminen kivikoissa, joissa peruke tulee vaihtokuntoon yllättävän nopeasti.

Koski on koko mitaltaan erittäin kivikkoinen. Onneksi kivet eivät kuitenkaan ole liukkaita, mutta silti kiveltä toiselle siirryttäessä on turha urheilla, sillä vapa ja ranne eivät ole ikuisia.

Kalaa löytyy koko kosken mitalta, mutta etenkin niska-alue on isojen harjusten mielipaikkaa. Kalat löytyvät sielläkin voimakkaiden kuohujen ja miedomman virran tai akanvirran rajamaastosta. Onko ottajana taimen vai harjus, selviää silmänräpäyksessä. Täpläkylki on metrin korkeudella alta aikayksikön, kun purje-evä taas puikkelehtii kivien väliin.

Isäntä mukaan

Rauttasälv on santapohjainen ja mietovirtainen sekä paikoin hyvin kasvipitoinen. Siellä kannattaa kalastaa toisaalta saaresta, mutta toisaalta myös veneestä heitellen. Saaresta pääsee kahluuvarusteissa helposti hienoille hiekkasärkille, joiden rinteiltä löytyy aina kalaa. Veden kirkkauden vuoksi täälläkin näkee kalastettavat syvänteet helposti.

Ensimmäisellä kerralla kannattaa paikan isäntä Rune Müller pyytää mukaan. Hän yleensä haluaa itse tulla näyttämään paikat vierailleen ja tarjota pannukahvit sekä jägerit.

Iltapäivä ja ilta kala-aikaa

''Sellaista tumpeloa ei olekaan, joka jäisi täällä ilman saalista.''Harjusten ruoka-aika alkaa iltapäivällä kahden jälkeen, joten aamutoimille ja -unille jää hyvin aikaa. Taimenenkalastajat saapuivat paikoilleen pian klo 20:n jälkeen.

Perhoista sateen jälkeen auringonpaisteessa peiliin heitetty Klinkhämer oli kova sana, jos sen sai kellumaan. Sateella taas mustankiiltävä wolframi-leech punaisella perällä osoitti vetovoimansa.

Tavanomaisella tuulisella kelillä vihreä-kimalteiset ja kulta-öljyiset kuulapäät harvensivat kiitettävästi paikallista kalastoa. Virvelikokeilu sen sijaan loppui alkuunsa, kun kalojen irrottaminen lipan kolmihaarakoukusta oli liian tuskallista kummallekin osapuolelle.

Mitä maksaa?

Viikon majoitus erittäin hyvin varustellussa mökissä (4 h), kuljetukset Kurravaaran ja Vakkakosken välillä sekä viikon kalastusluvat (Kiiruna-kortti 175 kr/vko) maksoivat yhteensä neljältä hengeltä 6000 Ruotsin kruunua eli 1500 kr (noin 163 e) miestä kohti. Myös kalastusluvat voi siis lunastaa Rune Mülleriltä.

Kalastusrupeaman voi tilata myös täysihoitona, jos ruuan laittaminen ei kiinnosta. Alueella voi kalastaa myös talvella, lähistöllä on hyviä vesiä nieriöiden pilkkimiseen.

Lisätiedot: Vakkakoski Vildmarkscamp/RIM Fritid HB, Rune Müller, Deltavägen 14, 981 45 Kiruna, Sverige.
Puh. ja fax: 0980-807 53, Suomesta soitettaessa: int + 46-980- 807 53.
Matkapuhelin: 070-590 6313, Suomesta soitettaessa: int + 46-70-590 6313.
Internet: www.rimfritid.se
Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.(Perhokalastus 1/2006)