2005

Verkkojuttu 4/2005: Kutalan kalastajan aarre löytyi vintin siivouksessa

Puinen laukku ja lasilokerot. Innokas vammalalainen kalastaja Tom Lundan pelasti arvokkaan laatikollisen perho- ja uistinkalastusvälineitä useiden kymmenien vuosien takaa. Tomin työkaveri kertoi siivoilevansa vaarinsa jäämistöä, josta löytyi myös aimo määrä kalastusvälineitä. Tomia kiehtoivat etenkin perhot.

Teksti ja kuvat: Veli-Matti Saksi

Puisessa laukussa on omat lasilokeronsa eri perhoille. Kuvan perho on ilmeisesti ulkomainen tuontituote."Ne ovat pienessä puulaukussa. Siinä on erillinen osasto perhoille ja omat lokeronsa sitten uistimille. Perhot ovat mielestäni hienoa työtä. Sen tiedän, että tämä Alpin Leonard Ranta ei itse perhoja sitonut. Työkaverini sanoi, että osa välineistä meni jo kaatopaikkakuormaan. Totesin heti, että minä otan kyllä loput", kertoo Tom.

Alpin Leonard Ranta syntyi Nokialla 1901 ja kuoli 1967. Hän innostui kalastuksesta, kun sai vieheeseensä viisivuotiaana viisikiloisen lohen Nokianvirrasta. Sen jälkeen hän kalasti niin Kokemäenjoen vesistössä kuin Lapissakin, jossa hän käytti erityisesti perhoja.

Ranta rakennutti mökin Rautaveden Kutalan saareen viisikymmenluvun puolivälissä. Enempää tietoa tästä intohimoisesta kalastajasta ei ole.

Puukapsäkin sisällöstä tiedetään sen verran, että osa perhoista on kotimaista käsityötä ja osa ehkä peräisin ulkomailta. Kapsäkin mukana tuli kaksi alumiinikelaa, jotka ovat ilmeisesti tsekkiläisiä Tokoz-keloja. Ne ovat jäljitelmiä tanskalaisesta Pokasta. Kelat ovat 1950-1960-luvulta.

Jos joku oheisten kuvien perusteella tietää perhoista, keloista tai puulaukusta enemmän, niin lehden toimitus toivoo yhteydenottoa.

Muun muassa puinen kalastusvälinelaukku ja alumiinikelat kuuluvat aarteeseen, joka löytyi Kutalan kalastajan Alpin Leonard Rannan jäämistöstä.


(Perhokalastus 4/2005)