2005

Verkkojuttu 1/2005: Levysiipisten lohiperhojen maailmanmestari 2004

Tuusulalainen perhonsitoja Tero Lannes, 33, on sitonut lohiperhoja noin viisi vuotta. Hän on osallistunut sidontakilpailuissa lähes pelkästään levysiipisten lohiperhojen luomissarjoihin. Kansainvälisten kilpailuiden arvostetuimpia luomissarjojen voittoja ovat olleet Mustad Scandinavian Open 2003, Irish Open 2002 ja 2003, SAEN-mestaruus 2003 sekä FQSA:n maailmanmestaruus 2004.

Teksti: Olli Koskinen
Sidokset ja kuvat: Tero Lannes


Vuoden 2004 FQSA:n levysiipisen lohiperhojen sarjan maailmanmestari Tero Lannes sidontapöytänsä ääressä. Tero pohtii kilpailusidosten syntymistä seuraavin sanoin: ''Suurin osa luomisprosessiin käyttämästäni ajasta kuluu perhon muodon suunnitteluun ja värien sekä eri materiaalien sommitteluun sidonnan lomassa. Hyvä perho syntyy yleensä karkeasta suunnitelmasta, jota jalostan jatkuvasti sidonnan edetessä.''
"Erityisen suuri kunnianosoitus minulle oli norjalaisten päätös nimetä vuoden 2004 Mustad Scandinavian Openin reseptiperhoksi vuonna 2003 kehittämäni sidos Frostbitten. En olisi koskaan uskonut, että joku saattaisi joskus sitoa minun kehittämääni perhomallia. Kaikki sitomani lohiperhot ovat olleet jopa minulle originaaleja sidoksia."

Teron FQSA:n MM–kilpailuihin valmistautuminen alkoi koukkutilauksella. Koukut oli tilattava ulkomailta, koska Suomesta oli vaikeaa löytää klassisissa sidoksissa käytettäviä Blind Eye –koukkuja. "Kilpailukoukut tilasin suoraan Partridgen tehtaalta Britanniasta. Koukut saapuvat postissa yleensä viikossa, joten odotteluaika ei ole pitkä. Myös monet muut materiaalit on tilattava ulkomailta, koska marginaalituotteiden saatavuus on Suomessa heikko. Esimerkiksi molemmissa kilpailuperhoissani halusin käyttää mustan trapin korviketta, jota en löytänyt Suomesta mistään."

Vuoden 2004 MM-kilpailuiden teemana oli Linnunrata. Sitojan piti sitoa perho, joka sopi teemaan mahdollisimman hyvin. Tero kertoo MM-kisoihin valmistautumisestaan seuraavasti:
"Mietin teemaa muutaman päivän ja muodostin karkean suunnitelman, miten kuvaisin perhollani Linnunrataa ja tähtiä. Mieleeni nousi kaksi ideaa: Ensimmäinen sidos kuvaisi Linnunrataa ns. sinisellä hetkellä, jolloin yö on vasta alkamassa ja taivas on osittain sinisen sävyinen. Toisessa sidoksessa esiintyisi tumma tähtitaivas ja kirkas tähdenlento. Molemmissa perhoissa olisi kolmiosainen siipi ja runko sekä paljon yksityiskohtia.

Perhoja suunnitellessa onnistuin myös kehittämään kokonaan uuden sidontatekniikan, jonka avulla loin perhoon uuden osan, koristeellisen "tinselivyön", jota en ollut aiemmin nähnyt kenenkään sitojan käyttävän lohiperhoissa saati muissa perhoissa. Tinselivyöllä halusin esittää kilpailun teemaan sopivaa tähdenlentoa ja tuiketta.

Näitä kaikkia ideoita jalostamalla syntyi ensin sinisävyinen perho ja myöhemmin toinen tummasävyinen perho. Tummasävyinen perho näytti valmiina tasapainoisemmalta kuin sinisävyinen ja siitä tuli oma suosikkini. Sinisävyiselle perholle annoin nimen Beyond The Sky ja tumman perhon nimeksi tuli The Falling Star. Koska nimien on sovittava kilpailun teemaan, olin aloittanut tarpeeksi omaperäisten ja teemaan sopivien nimien pohtimisen jo samaan aikaan kuin perhojen suunnittelun.

Voitin kilpailun lopulta The Falling Star -perholla. Beyond The Sky sijoittui kilpailussa seitsemänneksi."

Beyond the Sky


Koukku: nro 2/0, Partridge Bartleet blind hook CS 10/3.
Sidontalanka: valkoinen ja musta.
Hela ja perä: soikea hopeatinseli (x-fine), sininen silkki, ”tinselivyö”, sininen silkki.
Pyrstö: kultafasaanin crest ja päällä kaksi sinimustaa kukon niskahöyhentä selät vastakkain.
Vyö: musta strutsi.
Kierre: soikea hopea.
Runko: kolme osaa: musta ja sininen silkki, jonka päällä soikea hopeatinseli (fine) viisi kierrosta. Rungon alla valkoiset platinafasaanin niskahöyhenet selät vastakkain. Etummainen osa rungosta mitoitetaan hieman pidemmäksi kuin kaksi muuta, jotta runko näyttäisi kurkkuhäkilän kanssa symmetriseltä. Platinafasaanin niskahöyhenet ovat toinen toistaan suurempia siirryttäessä rungon takaosasta etuosaan.
Välivyöt: musta strutsi.
Kurkkuhäkilä: platinafasaanin niskahöyhenet selät vastakkain, päälle kaistaleet helmikanan hartiasulista.
Alussiivet: 1. alussiipi: kaksi mustaa kukonhäkilää selät vastakkain. 2. alussiipi: kaksi sinimustaa kukonhäkilää selät vastakkain.
Siipi: sininen kalkkuna, musta kalkkuna, musta koritrappi (kalkkuna subst.) ja platinafasaani.
Kate: kultafasaanin crest.
Sivut: urosfasaanin purppuransininen niskahöyhen ja platinafasaanin punavalkoinen niskahöyhen.
Sarvet: andersonin fasaani (kalkkuna subst.).
Pää: musta lanka ja soikea hopeatinseli (fine) kaksi kierrosta.
Gut-silmukka: kaksi nailonsiimaa kierrettynä kahteen kertaan.

The Falling Star

Koukku: nro 2/0, Partridge Bartleet blind hook CS 10/3.
Sidontalanka: valkoinen ja musta.
Hela ja perä: soikea hopeatinseli (x-fine), "tinselivyö", soikea hopeatinseli (x-fine), keltainen silkki ja kierteenä soikea hopeatinseli neljä kierrosta (x-fine)
Pyrstö: kultafasaanin crest ja päällä kaksi pientä kottaraisen vartalohöyhentä selät vastakkain.
Vyö: musta strutsi.
Kierre: soikea hopea.
Runko: kolme osaa: valkoinen ja musta silkki sekä kierteenä neljä kierrosta soikeaa hopeatinseliä (fine). Rungon alla valkoiset kanan niskahöyhenet selät vastakkain ja niiden edessä molemmin puolin kaksi riikinkukon miekkahöyhentä. Etummainen osa rungosta on mitoitettu hieman pidemmäksi kuin kaksi muuta, jotta runko näyttäisi kurkkuhäkilän kanssa symmetriseltä. Kanan niskahöyhenet ovat toinen toistaan suurempia siirryttäessä rungon takaosasta etuosaan.
Välivyöt: musta strutsi.
Kurkkuhäkilä: kaksi valkoista kanan niskahöyhentä selät vastakkain, niskahöyhenten päälle naitettu siipi hopeafasaanista ja mustasta hanhesta. Hanhen siikaset ovat kärjistään marabouta.
Alussiivet: 1. alussiipi: kaksi mustaa kukonhäkilää selät vastakkain. 2. alussiipi: kaksi mustaa kukonhäkilää selät vastakkain, päälle naitettu siipi mustasta kalkkunasta ja mustasta koritrapista (kalkkuna substituutti).
Siipi:musta kalkkuna, musta koritrappi (kalkkuna subst.) ja platinafasaani.
Kate: kultafasaanin crest.
Sivut: urosfasaanin niskahöyhenet vihreä ja purppuransininen.
Sarvet: platinafasaani.
Pää: musta lanka ja soikea hopeatinseli (x-fine) kolme kierrosta.
Gut-silmukka: kaksi nailonsiimaa kierrettynä kahteen kertaan.

(Perhokalastus 1/2005)