2002

Verkkojuttu 2/2002: Harjusten kauhu Perhomessuilla

Tämän kevään messujen vieras on englantilainen Oliver Edwards. Edellisen kerran hän esiintyi Tampereella vuonna 1996. Sen jälkeen on vettä virrannut paljon Tammerkoskessa, mutta mies on vähintään yhtä positiivisesti hullu - crazy guy - ja taitava kuin viimeksi.


Oliver ja taimenOliver on Suomessa tunnettu myös lehtiartikkeleistaan. Perhokalastus julkaisi viime vuonna hänen juttujaan joka numerossa. Lisää on luvassa tänä vuonna. Mies esiintyy nykyään myös videolla. Vastikään ilmestyi neljä uutta nauhaa, joissa Oliver sitoo perhoja ja kalastaa.

Oliverin ura ammattimaisena perhonsitojana alkoi hänen saatuaan potkut työstään teknisenä piirtäjänä vuonna 1991. Vaimonsa Hazel oli todennut asian kuultuaan: "Nythän sinä voit alkaa tehdä sitä mitä sinä todella haluat, sitoa ja kalastaa."

Saattaa olla monen suomalaisenkin perhokalastajan haave. Saada potkut ja löytää siihenastisesta harrastuksestaan uusi ammatti, ja vielä vaimon tuella. Saattoi Oliver silloin ajatella runoilijan sanoin:

Olen herännyt
kesken unen
ja huomannut kaiken todeksi.
(Pekka Kejonen, Runoja, tavallaan, WSOY 1983)


Tuttu jo Japanissakin

Vähitellen miehen maine kasvoi ja töitä alkoi kertyä. Nykyään allakka täyttyy tapahtumista eri puolilla maailmaa. Kotimaassaan hän on pettanut Orviksen järjestämillä kursseilla jo kuusi vuotta. Sidonta- ja kalastuskursseja kertyy vuodessa kymmenkunta.

Englannissa pidettävien kurssien lisäksi vuoteen kuuluu useita matkoja eri puolille maailmaa. Euroopassa hän on tuttu ainakin Saksassa, Itävallassa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa. Odensessa Tanskassa hän pitänyt vuosittain sidontakurssia jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien. USA:ssa hän on käynyt niinikään kuuden vuoden ajan. Aluksi sitoen messuilla, mutta viimeiset neljä vuotta vetäen omia kurssejaan. Viime marraskuussa hän vieraili ensi kertaa Japanissa.

Oliverin kirja Flytyers Masterclass ilmestyi Englannissa 1994. Suomessa sen kustansi Tanssiva Lohi Oy vain pari vuotta myöhemmin nimellä Perhovaliot. Uuden kirjan materiaali on jo kuvitusta vaille koossa.

Videoita Oliver on tehnyt yhdessä mm. mainosfilmejä tuottavan DLG-Productions-yhtiön kanssa. Valmiina on tähän mennessä kuusi Essential Skills with Oliver Edwards -nimen alla kulkevaa laadukasta nauhoitusta.

Ajatus videotuotannosta syntyi Orviksen kurssilla, jossa Mark Gardner (yhtiön nimen G) oli osanottajana. Hän otti yhteyttä Oliveriin hieman kurssin jälkeen todeten, että hän ei ollut tyytyväinen siihen asti näkemiinsä perhokalastusvideoihin. Mark oli todennut Oliverille, että mikäli hänen yhtiönsä ei Oliverin kanssa pysty tuottamaan parempia esityksiä, hän myy osuutensa. Hän on edelleen mukana. Videoista näkyy ammattilaisten paneutuminen osaamaansa asiaan.

Lisää videoitakin on luvassa.

 Joenpohjan tonkija

Kalastaessaan Oliver keskittyy aina ensi töikseen joen eliöstöön. Kuten Yläisellä 1996 otetussa kuvassa näkyy, hän haluaa ensin näytteen kalojen mahdollisesta ruokavaliosta. Sen jälkeen on helppo poimia rasiasta mahdollisimman tarkoin esikuvaansa muistuttava perho ja ryhtyä kalastamaan. Kalastaa hän todella osaa - kuten monikertaisen MM-kisojen osanottajan voidaan olettaakin.

Hän on osallistunut jopa SM-karsintaan, kutsuttuna Kemijärven Pöyliöjärvellä vuonna 1997. Saaliiksi saatu yksi kirjolohi ei riittänyt loppukilpailupaikkaan. Lohdutukseksi Oliver sai kuitenkin heti perään Tenosta isoja harreja, joista suurin oli yli puolimetrinen. Se on hänen harriennätyksensä edelleen.Tämä oli kova juttu erityisesti harrin pyynnistä kiinnostuneelle Oliverille.

Oliverin Suomen vierailuista voi lukea lisää Jore Pihlavan jutusta Perhokalastus-lehden numerosta 2/1998 ja Oliverin omista kertomuksista nimeltä Finnish school Fly Fishing and Fly Tying -lehden numerosta September/October 1996 ja Teno's tigers saman lehden numerosta November/December 1997.

Messuilla Oliver esiintyy molempina päivinä. Hän on erittäin ulospäin suuntautunut ja keskustelee mielellään yleisönsä kanssa, joten häneltä kannattaa kysyä kaikkea mieleen tulevaa.

 Perhovalioiden isä:

  • syntynyt 19.5.1938 Rothwellissä Leedsin lähellä
  • kalastanut yli 50 vuotta, niistä perholla selvästi yli 40 vuotta.
  • edustanut Englantia MM-kisoissa neljä kertaa. Ison-Britannian sisäisissä kisoissa samoin neljä kertaa, kapteenina vuonna 1996. Nämä Home International-kisat käydään Englannin, Irlannin, Skotlannin ja Walesin kesken. Nykyään hän ei enää kalasta kilpaa.
  • kursseja vuosittain eri puolilla maailmaa - APGAIn (ammattilaisten järjestö, jonne päästäkseen on läpäistävä tietyt sidonta- ja heittotestit) jäsen ja auktorisoitu kouluttaja
  • julkaissut kirjan Flytyers Masterclass - Fly Fishing and Fly Tying-lehden vakituinen avustaja
  • Oliver on jopa ehtinyt muilta kiireiltään avustaa Suomen maajoukkuetta Englannin MM-kisojen alla.