Jäähyväiset perhokalastukselle...?

 Lohiperho odottaa pääsyä siiman päähän.

Kalastuskesä on hyvällä alulla. Talven toiveet ja reissut odottavat toteuttamista. Eräs hyvä ystäväni suunnitteli kalamatkoja ahkerasti jo viime syksynä. Mielessä olivat niin Teno kuin Norjankin lohijoet. Olipa mielessä vuosien jälkeen lyhyehkö vaellusretki rautuvesille.

Syksyllä ystäväni ihmetteli autojen valojen häikäisyä ja rikkonaisuutta pimeällä. Samaan aikaan lukeminen ja kirjoittaminen hidastuivat. Perhonsidontakin alkoi takkuilemaan. Lääkäri totesi silmissä häikkiä. Huhtikuulla hän aikoi sumukorentoaikaan kalalle Kuhmoon. Kokeili kuitenkin ensiksi sitoa Klinkhämeriä perukkeen päähän. Eipä tuntunut hääppöiseltä. Loppukeväästä perukkeen ujuttaminen lohiperhonkin silmään tuntui turhan vaikealta.

Ystäväni mietti tosissaan, että onko aika jättää jäähyväiset nelikymmenvuotiselle perhokalastukselle.

Onneksi aivojen sopukoissa on mittaamaton määrä hienoja kalamatkoja sekä mahtavia kokemuksia kalojen kanssa. Ahnaasti aina lukenut ystäväni lukee yhä, mutta hitaasti aiempaan verraten, samoin on kirjoittamisen laita. Toivoa hän ei kuitenkaan ole menettänyt alkavan kesän kalastuksesta. Nykyaikainen lääketiede voi ilmeisesti auttaa, ainakin jonkin verran.

...Niin. Onneksi elämä ei ole pelkkää perhokalastusta. Ei, vaikka perhokalastus onkin täyttä elämää.

Kireitä siimoja itse kullekin.

 

 

Veli-Matti Saksi