Kalavesien hoito vie pidemmälle kuin istutukset

 Kunnostukset ovat osa kalavesien hoitoa. Jos kunnostukset tehdään kalojen ehdoilla, niin kaikki on hyvin. Kuva: Antti Vanninen.

Kalavesien, niin virtojen kuin järvienkin, hoito oli pitkään pelkkää kalojen istuttamista. Ja valitettavasti se on sitä yhäkin paljolti. Kuitenkin mietteet ovat jonkin verran muuttuneet, sillä uudessa kalastuslaissakin puhutaan luontaisen lisääntymisen tärkeydestä. Hyvä niin, jos kirjoitettu ei jää vain painomusteeksi.

Perhokalastajat ovat olleet etuotolla näissä kalavesien kunnostus- ja muissa talkoissa. Pienvesiä on hoidettu ja annettu esimerkiksi meritaimenille elinmahdollisuuksia. Sama koskee sisävesien taimenkantoja. Hyvää uudessa kalastuslaissa on myös luonnontaimenten rauhoitus. Mitä se sitten oikeasti vaikuttaa istutuksiin rasvaevättömillä taimenilla?

Koska taimenet ovat vähäväkisiä Suomen vesistöissä, niin perhokalastuksessakin on hyvä keskittyä muihinkin kalalajeihin. Toki taimenet ovat hienoja kalastettavia, mutta myös hauet, ahvenet, siiat ja harjukset. Ja onhan niitä muitakin lajeja.

Jokainen perhokalastaja voi hieman vähentää taimenten kalastusta ja siirtyä muihin lajeihin muutaman kerran kesässä. Silläkin on jo vaikutusta, ainakin vähän.

Perhomessut ja Kuhmon Korriviikot avaavat jälleen kauden. Otetaan onkiimme ja lähdetään porukalla molempiin tapahtumiin.

 

 

Veli-Matti Saksi