Back to Top

Perhokalastus-lehti 2/2025

Perhokalastus 1-2025 sisallysluettelo

Kuva: Edgar Reppanen

Teksti: Toni Kostian / ravintola Grön. Kuva: Edgar Reppanen

Kyttyrälohen mäti

- 100 g kyttyrälohen mätiä

- 3 g hienorakeinen merisuola (ei jodioitua)

Viillä kyttyrälohen mätipussit halki ja kaavi irtonainen mäti varovasti kulhoon.

Pese mäti 3 kertaa kylmällä vedellä.

Valuta mäti aina pesujen välissä siivilässä.

Valuta mätiä siivilässä noin tunti jääkaapissa ennen suolausta.

Suolaa mädit varovasti sekoittaen.

Suolaa mätiä vuorokauden yli jääkaapissa siivilässä. Siivilä mahdollistaa sen että irtonainen neste valuu pois ja tuloksena on irtonaisempaa ja puhtaamman makuista mätiä.

Tarjoile heti tai pakasta sopivan kokoisiin rasioihin ja sulata aina tarvittaessa.

Grillattu tai savustettu kyttyrälohi

- 1 kg kyttyrälohi

- 15 g (1rkl) Merisuolaa (ei jodioitu)

- 8 g (1tl) Hienoa sokeria tai tummaa ruokosokeria

- 1 kpl sitruuna

Perkaa kyttyrälohi ja säilytä kylmässä kypsennykseen asti.

Kuivaa huolellisesti.

Mausta kalat kokonaisina merisuolalla ja hienolla sokerilla. Ole tarkkana että suolaa ja sokeria menee myös kalan sisälle lihaan. Sokeri sopii hienosti rasvaisten lohikalojen kypsennykseen, tuo makeutta ja tekee tekstuurista hieman kovemman. Maustaminen on hyvä tehdä noin tuntia ennen kypsennystä.

Grillaa kyttyrälohi kokonaisena halsterissa tai grilliritilällä. Kyttyrälohi sopii myös erinomaisesti savustamiseen, siinä missä muutkin lohikalat. Mikäli käytössäsi on lämpömittari voit seurata kyttyrälohella ja muilla punaisilla lohikaloilla seuraavaa kaaviota:

40-46 °C RAAKA

48-54 °C MEDIUM

56-62 °C KYPSÄ

Poista kypsennyksen jälkeen kalasta nahka ja purista päälle hieman sitruunamehua taittamaan kalan rasvaa. Tässä vaiheessa myös pieni suolan ripottelu ei ole ikinä pahitteeksi. Maustamiseen voi käyttää myös muita mausteita, erilaiset dry-rubit toimivat hienosti myös kyttyrälohen kanssa. Savustamiseen kannattaa valita makeamman makuisia puulajeja kuten omenaa tai leppää. Vältä perinteistä sokeripalan lisäämistä savustuspurujen joukkoon, palava sokeri tekee kalasta kitkerää. Sokerin lisääminen kalaan maustamisvaiheessa on maullisesti parempi vaihtoehto.

Ajatukset:

Selvää on että on turhaa puhua ammoniakin makuisesta nahkasta tai kyttyrälohen rumasta ulkomuodosta. Kyttyrälohi on loistava ruokakala kunhan se on juuri noussut merestä jokeen. Kyttyrälohen nahka rapeutuu kuin muillakin lohikaloilla ja maku on mahtava. Nahkan suutuntuma on erinomainen, johtuen kyttyrälohen varsin pienikokoisista suomuista. Sama pätee lihaan, lihassyyvälit ovat varsin samat kun kokoisellaan lohikalalla. Rasvaa on juuri sopivasti vatsanalueella ja se maistuu puhtaalta.

Mitä kylmempänä mädin ja lihan pystyy pitämään sitä raikkaampaa se on. Lämmettäessä rasvainen kyttyrälohen mäti ja liha saavat helposti eltaantuneen ja kalaisan maun. Tämä pätee kaikkiin kaloihin, eikä ole kyttyrälohelle yhtään sen ominaisempaa kuin muillekaan lohikaloille. Jos pohjoisessa ollessa on mahdollisuus pakastamiseen, kannattaa mädit putsata, suolata ja pakastaa jo paikan päällä. Sama pätee itse lihaan, silloin jättäisin tosin suolaamisen pois. Punaiset lohikalat itsessään tykkäävät enemmän korkeista kypsennyslämpötiloista. Tekstuuri on tällöin parempi, eikä lihaan synny liian matalasta kypsennyslämpötilasta johtuvaa jauhoista murenevaa suutuntumaa. Pidä siis kypsennyslämpötila yli 80 asteen, tällöin liha kypsyy tarpeeksi nopeasti ja tekstuuri on parhaimmillaan. Rasvaisena kalana kyttyrälohi tykkää myös varsin pitkästä lepoajasta kypsennyksen jälkeen. Optimaalinen lepoaika on 1/3 - 1/2 vaaditusta kypsennysajasta. Tällöin lämpötila tasaantuu ja nesteet eivät valu pois.

Rekisterinpitäjä

Mediapaja Pohjoinen Oy
Jokimutkantie 5
93600 Kuusamo

Puh: 040 772 0606

Rekisteriasioista vastaava henkilö

Jari Lifländer
c/o Mediapaja Pohjoinen Oy
Jokimutkantie 5
93600 Kuusamo

Rekisterin nimi

Mediapaja Pohjoinen Oy:n (jatkossa Perhokalastus-lehden) asiakas- ja markkinointirekisteri

Rekisterin käyttötarkoitus

Henkilötietoja käsitellään tilaajasuhteiden ja muiden asiallisten yhteyksien hoitamiseen, niiden kehittämiseen ja hallinnointiin, rekisterinpitäjän liiketoiminnan suunnittelemiseen ja kehittämiseen, asiakasviestintään sekä markkinointiin. Lisäksi tietoja voidaan käyttää tilastollisiin tarkoituksiin.

Rekisterin tietosisältö

Rekisteri sisältää asiakkaan antamia seuraavia tietotyyppejä:

Perustiedot, kuten

- etu- ja sukunimet

- yhteystiedot (postiosoitteet, puhelinnumerot, sähköpostiosoitteet)

- mahdolliset luvat ja suostumukset

- mahdollinen yritys-/toiminimi

- rekisterinpitäjän www-palvelun rekisteröitymistiedot, kuten käyttäjätunnukset ja salasanat asiakassuhdetta koskevat tiedot, kuten laskutus- ja maksutiedot, myyjätiedot sekä tilaus- ja peruutustiedot

Asiakkuuden tai muun asiallisen yhteyden hoitamiseen liittyvät tiedot, kuten

- asiakkuuteen ja asialliseen yhteyteen liittyvä yhteydenpito ja viestintä (palautteet, reklamaatiot, laskutus ja perintä)

- rekisteröityyn kohdistetut markkinointitoimenpiteet, sekä muut asiakassuhteen ylläpitoon liittyvät toimenpiteet

- suoramarkkinointiluvat ja -kiellot

- asiakkaan mahdollisesti antamat kiinnostus- ja profilointitiedot

Säännönmukaiset tietolähteet

Rekisteröityjän itse antamat tiedot Perhokalastus-lehden www-sivuilla, lomakkeilla erilaisissa tapahtumissa, sähköpostilla tai puhelimitse.

Perhokalastus-lehden myynnin henkilökunnan verkkosivuilta, tapahtumista tai erilaisista hakemistoista keräämät yritystiedot.

Ulkoiset tietolähteet kuten Postin osoitetietojärjestelmä, yrityshakemistot tai muut julkiset rekisterit.

Tietojen luovuttaminen

Rekisteröity voi itse kokonaan kieltää rekisterissä olevien henkilötietojen luovuttamisen. Mikäli rekisteröity ei ole kieltänyt tietojen luovuttamista, rekisterinpitäjä voi luovuttaa rekisterissä olevia tietoja ainoastaan voimassa olevan lainsäädännön sallimissa ja velvoittamissa rajoissa.

Rekisterinpitäjä voi luovuttaa henkilötietoja mm. rekisterinpitäjän jälleenmyyjille ja valikoiduille yhteistyökumppaneille.

Henkilötietoja ei säännönmukaisesti luovuteta kolmansille osapuolille muutoin kuin edellä mainituissa tarkoituksissa, ellei lainsäädännöstä muuta johdu.

Rekisterinpitäjä voi lisäksi luovuttaa tilastollisia palvelun käyttötietoja ja asiakastietoja kolmansille osapuolille sellaisessa muodossa, jossa rekisteröity ei ole tunnistettavissa.

Rekisterinpitäjä voi siirtää rekisterin tietoja suoramarkkinointirekistereihinsä asiallisen yhteyden päättymisen jälkeen, ellei rekisteröity ole tätä erikseen kieltänyt.

Tietoja ei säännönmukaisesti luovuteta Euroopan Unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolelle.

Rekisterin suojaus

Manuaalinen aineisto, joka sisältää henkilötietoja tuhotaan asianmukaisesti käsittelyn jälkeen.

Asiakastietojärjestelmän tietoja pääsevät käsittelemään vain sellaiset yrityksen työntekijät, joilla on työnsä puolesta oikeus asiakastietojen käsittelyyn. Kullakin käyttäjällä on oma käyttäjätunnus ja salasana järjestelmään.

Rekisteriin liittyvät tietokannat ovat sähköisen viestinnän tietosuojalain mukaisella suojatulla palvelimella pääkäyttäjän myöntämien käyttäjätunnusten takana.

Rekisteristä tulostettu manuaalinen aineisto säilytetään lukitussa tilassa, johon on pääsy vain rekisterinpitäjän valtuuttamilla henkilöillä.

Tarkastus-, kielto- ja korjausoikeus

Rekisteröidyllä on henkilötietolain mukainen oikeus tarkistaa itseään koskevat tiedot. Tarkastuspyyntö tulee lähettää rekisteriasioita hoitavalle henkilölle ja sen on oltava kirjallinen ja allekirjoitettu. Tarkastuspyyntö voidaan tehdä myös henkilökohtaisesti rekisterinpitäjän luona. Tarkastusoikeus on maksuton, mutta rekisterinpitäjä saa periä tietojen antamisesta aiheutuvan kohtuullisen korvauksen, mikäli rekisteröity käyttää tarkastusoikeuttaan useammin kuin kerran vuodessa.

Rekisteröidyllä on oikeus kieltää häntä koskevien tietojen käsittely ja luovuttaminen suoramainontaa, etämyyntiä ja suoramarkkinointia sekä markkina- ja mielipidetutkimuksia varten ottamalla yhteyttä rekisterinpitäjään.

Rekisteröidyllä on oikeus vaatia virheellisen tiedon korjaamista ottamalla yhteys rekisterinpitäjään. Korjauspyyntö tulee tehdä kirjallisesti ja riittävän yksilöidysti rekisteriasioita hoitavalle henkilölle.

Näitä ehtoja sovelletaan Mediapaja Pohjoinen Oy:n julkaiseman ja kustantaman Perhokalastus-lehden verkkopalveluihin (jäljempänä Perhokalastus-lehti).

Asiakkaan ja Perhokalastus-lehden välillä sovelletaan aina voimassa olevia käyttöehtoja, jotka ovat julkisesti nähtävissä Palvelussa.

Perhokalastus-lehden verkkopalvelun toimittaminen

Palvelu on lähtökohtaisesti käytettävissä 24 tuntia vuorokaudessa, ellei tietyn palvelun osalta ilmoiteta muuta käyttöaikaa. Perhokalastus-lehti ei anna mitään takuita palvelun toiminnasta tai piirteistä eikä takaa, että sivusto toimii käyttökatkoitta ja virheettömästi.

Perhokalastus-lehdellä on oikeus lopettaa verkkopalveluiden tarjoaminen kokonaan tai tilapäisesti pois käytöstä huollon tai muun syyn vuoksi.

Lehtitilausten tilaus-, toimitus- ja peruutusehdot

Printtilehden tilaus astuu voimaan tilaushetkestä, tai asiakkaan haluamasta numerosta. Lasku tilauksesta lähetään kun tilausjakson ensimmäinen lehti on lähetetty. Digitilaus astuu voimaan heti maksun yhteydessä.

Määräaikainen tilaus on voimassa valitun tilauskauden loppuun, pääsääntöisesti yhden vuoden tilaushetkestä ja päättyy sen jälkeen automaattisesti.

Kestotilaus jatkuu ensimmäisen tilauskauden jälkeen vuosittain, kulloinkin voimassa olevaan kestotilaushintaan ja on voimassa niin kauan, kunnes tilaaja irtisanoo tilauksen.

Kestotilaus laskutetaan aina uuden tilauskauden alkaessa, yhdessä erässä ellei muuta ole tilauspalvelun kanssa sovittu. Kestotilaus on aina edullisempi kuin vastaavan jakson määräaikainen tilaus.

Kestotilaus sisältää aina lehdestä vuosittain ilmestyvien numeroiden määrän, poikkeuksena mahdollinen ensimmäinen tarjousjakso, johon kuuluva numeroiden määrä on aina ilmoitettu erikseen.

Kestotilauksen voi irtisanoa Perhokalastus-lehden verkkosivuilta perhokalastus.fi löytyvällä palaute-lomakkeella, tai ottamalla yhteyttä puhelimitse 040 774 1841 tai sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Digitaalisten irtonumerojen sekä määräaikaisten ja kestotilausten ensimmäisen vuoden maksu suoritetaan Klarna Checkout -palvelun kautta. Kestotilausten seuraavat laskutuskaudet laskutetaan suoraan Mediapaja Pohjoinen Oy:n toimesta.

Käytämme Klarnaa kaupan ostotapahtuman (check-out) tarjoajana. Tämä tarkoittaa sitä, että saatamme siirtää henkilötietojasi yhteys- ja tilaustietojen muodossa Klarnalle, kun kaupan ostotapahtuma on ladattu, jotta Klarna voi hallinnoida ostostasi. Siirrettyjä henkilötietojasi käsitellään Klarnan oman tietosuojailmoituksen mukaisesti.

Irtisanomisilmoitus päättää kestotilauksen aina meneillään olevan laskutusjakson loppuun. Tilauslaskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus, vaan maksamattomat tilauslaskut ovat perintäkelpoisia.

Tilausmaksut sisältävät painetun lehden postituksen postiosoitteeseen.

Mediapaja Pohjoinen Oy, Jokimutkantie 5, 93600 Kuusamo, Y-tunnus: 2953471-9

Sivu 1 / 2