Perhot

Laurin lohiperho 4/2006: Red Drummond

 "Olen sitä mieltä, että tässä yksilössä on täytynyt olla kaikki suhteet juuri oikein, koska se (Red Drummondin muunnos) on antanut kalaa kesäajasta, vedenkorkeudesta ja vuodenajasta riippumatta", kertoo Anssi Eloranta kirjeessään allekirjoittaneelle 2.6.1997.

Teksti ja sidokset: Lauri Syrjänen
Kuvat perhoista: Jari Tuiskunen


Red Drummond on eräs klassisista englantilaisista sidoksista 1900-luvun alkupuolelta. Perhon kehittäjäksi mainitaan John James Hardy. Jostain syystä sen suosio ei ole yltänyt muiden klassikoiden tasolle. Tietoa perhosta on vaikea löytää, mutta ainakin Mikael Frödinin kirjassa "Classic Salmon Flies" se on esitelty.

Red Drummond poikkeaa hiukan totutusta klassisten perhojen rakenteesta. Vaikka rungon takaosan ylä- ja alapuolelle tulevat hunnut, niin tuttua sidontajärjestystä selkeyttävää välivyötä ei rungossa ole toisin kuin esimerkiksi Jock Scott- tai Torrish-perhoissa. Välivyön puuttuminen aiheuttaa pientä vaikeutta kierteen ja runkohäkilän sidonnassa, mutta kuudella (3 + 3) kierteellä homma onnistuu siedettävästi. Toinen muista klassikoista poikkeava kohta perhossa on se, että siipeen tuleva tavi ja kesäsorsa sidotaan "väärinpäin". Kesäsorsa tavin alapuolelle.

Suomessa tunnettu

Vaikka ulkomaalaisessa kirjallisuudessa tiedot perhosta ovat niukat, perho on kuitenkin ollut Suomessa tunnettu. Esimerkiksi Juha Pusan kansiossa "Suomen Kalastavimmat Perhot" on sivulla 177 esitelty Markku Savolaisen sidos aurinkoisen ja helteisen ilman soutuperhona Tenolle. "Wanhat Suomalaiset Lohiperhot" -kirjan sivulla 133 on Matti Tiitolan muistiin kirjaamia rajaylivääpeli Mauno Ala-Kahrakuusen mietteitä Näätämön perhoista. Tässä yhteydessä oli myös resepti yksinkertaistetusta Red Drummond -perhosta.

Näiden Ala-Kahrakuusen mietteiden innoittamana sidoin Red Drummondia mukaillen muutamia hopea-punarunkoisia perhoja erilaisilla siipiversioilla lähinnä soutukäyttöön. Näistä pari versiota kulkeutui varsin arvostetulle koskikunnostaja ja lohenkalastaja-biologi Anssi Elorannalle. Perhoista oli karmiininpunainen versio ollut varsinainen menestys, kun oranssinpunaisella etuosalla varustettu perho pyyti tyhjää.

Salainen ase

Norjan TV teki vuonna 1997 Tenosta ohjelmaa. Heillä oli muun muassa eräänä ohjelman juonena osallistuminen Sirman lohensoutukilpailuun, jonne yksi tiimin jäsenistä, Turi Klemet, tarvitsi salaisen aseen. Lupasin auttaa asiassa, mutta kävimme ensin Kejosen Pekan kanssa perukkeiden hankintamatkalta Nuorgamissa. Palatessamme TV-väki oli Dalvadaksessa tauolla. Koska perho täytyi tehdä salaa, niin venerannan pusikosta löytyi tyhjä kaapelikela sidontapenkin alustaksi ja risa muovituoli takapuolen alle.

Vaikeimmissa olosuhteissa en ole sittemmin perhoa sitonut: hyttysiä niska ja kädet mustanaan ja tuuli vei sidonta-aineita pöydältä. Kuitenkin, ihme kyllä, lopputuloksen tunnisti Red Drummondin muunnokseksi. Sitä en sitten enää tiedä, millainen oli kilpailumenestys. Perukkeet muuten unohtuivat Nuorgamista ostaa, mutta muuta tavaraa meillä oli auton täydeltä.

Red Drummond

Koukku: nro 2/0, TMC 7999.
Sidontalanka: valkoinen ja musta.
Hela: kapea soikea hopea.
Perä: keltainen silkki.
Pyrstö: kultafasaanin töyhtö ja Intianvarisjäljitelmä.
Vyö: musta strutsi.
Kierre: soikea hopea.
Runko: takaosa (1/2) litteä hopea, ylä- ja alapuolella hunnut intianvarisjäljitelmä, etuosa (1/2) punainen silkki.
Runkohäkilä: viininpunainen kukko, rungon etuosalle.
Kurkkuhäkilä: harmaa helmikana.
Siipi: alhaalta ylöspäin: valkokärkinen kalkkuna; naitettu kaista keltainen, punainen ja sininen hanhi; riikinkukon siipi, täplikäs trappijäljitelmä, kultafasaanin pyrstö; naitettu kaista kesäsorsa ja tavijäljitelmä; ruskea heinäsorsa.
Sivut: viidakkokukon silmähöyhenet (tarhattu).
Posket: blue chatterer -jäljitelmä.
Yläkaari: kultafasaanin töyhtö.
Sarvet: sinikeltainen macaw-jäljitelmä.
Pää: musta.

Red Drummond

Koukku: nro 1, LW Turrall.
Sidontalanka: valkoinen ja musta.
Hela: kapea soikea hopea.
Perä: oranssi silkki.
Pyrstö: kultafasaanin töyhtö ja oranssin häkilän siikasia.
Vyö: musta strutsi.
Kierre: soikea hopea.
Runko: takaosa (1/2) pakotettu hopea, etuosa (1/2) punainen villa.
Runkohäkilä: karmiininpunainen kukko, rungon etuosalle.
Kurkkuhäkilä: harmaa helmikana.
Siipi: oranssi bucktail tai vastaava, päälle valkokärkinen orava.
Sarvet: sinikeltainen macaw-jäljitelmä.
Pää: musta.

(Perhokalastus 4/2006)