2003

Verkkojuttu 3/2003: MM-kisat á la España

Tämänvuotiset perhokalastuksen MM-mittelöt käydään Espanjassa 11.-18. kesäkuuta. Ensivaikutelma tuntuu eksoottiselta, mutta sen ei pidä antaa hämätä. Kilpailut järjestetään vuoristoisessa Aragóniassa kilpailukeskuksen sijaitessa Jacan pikkukaupungissa.


Teksti: Jouko Keto

 Alueen joet tuovat jotenkin mieleen käsivarren Lapin. Isäntämaan hyvä menestys ei olisi mikään suuryllätys, saihan se jo viime vuonna pronssia. Myös usko omiin mahdollisuuksiimme on vakaa.

Aragónia sijaitsee Pohjois-Espanjassa Pyreneiden vuoristossa. Kisajärjestäjän mukaan Jacetanian ja Alto Gállegon alueet tarjoavat ainutlaatuisen kauniiden maisemien ohella hienot mahdollisuudet kalastaa taimenta, joka onkin ainoa hyväksytty kilpailukala.

Jokikilometrejä riittää

Jokikilometrejä löytyy huikeat 9850, joten järjestäjällä (FEPYC = Federación Espanóla de Pesca y Casting) on ollut mistä valita. Esittelyvideon perusteella vedet ovat äärimmäisen kirkkaita ja kalat tyypillistä kisavarustusta - toisin sanoen nelikymppiset ovat harvassa, mutta yllätyksiinkin voi olla syytä varautua.

Jokien luonne eri osissa saattaa vaihdella suurestikin. Yläjuoksulla joki on kapea ja se saattaa kulkea kallioiden yli uurtuneessa uomassa. Alaosa saattaa puolestaan olla hidasvirtaista, niittyjen halki soljuvaa suvantoa. Järjestäjä lupaa kuitenkin esitteessään, että se on tehnyt parhaansa, jotta saalismahdollisuudet olisivat kaikkialla tasapuoliset. Merkitseekö tämä Italian (1992) ja Puolan (1998) kaltaisia massiivisia, kilpailuja edeltäviä istutuksia vai onko ne jo tehty, jää nähtäväksi.

Kilpailut käydään neljällä joella ja yhdellä tekojärvellä. Kaikki kalastus tapahtuu rannoilta, järvi mukaan lukien. Joet ovat Veral, Aragón Subordan, Aragón ja Gállego, joista ensin mainittu on pienin ja viimeksi mainittu suurin. Kotimaisen mittapuun mukaan kaikki joet ovat pieniä, keskivirtaamat liikkuvat 3-12 kuution välillä (esimerkiksi Huopanan keskivirtaama on 20 kuutiometriä sekunnissa). Leveyttäkin kertyy parhaimmillaan vain hieman yli 20 metriä ja pääosin joet ovat alle 10 metriä leveitä.

Järvi, joka on Escarra-jokeen tehty pienehkö patoallas, saattaa sitten olla luku sinänsä. Noin kahden kilometrin pituinen ja puolen kilometrin levyinen järvi sijaitsee 1700 metrin korkeudessa. Jokainen käsivarren ylätuntureilla retkeillyt tietää, että tyyntä säätä siellä tuskin kannattaa odottaa. Miten sitten lieneekään yli kilometrin korkeammalla sijaitsevassa vuoristosolassa? Olosuhteet saattavat muodostua varsin hankaliksi - ainakin vastatuuleen heitettäessä.

Suomen joukkueessa kilpailevat "vanhat" konkarit Timo Ruokonen, Risto Sironen ja Antti Vappula sekä "keltanokat" Harri Hytönen Lahdesta ja Ville-Antti Jaakkola Kemistä. Juha Viista, joka oli Suomen joukkueessa Irlannissa (1995), lähtee kisoihin varamieheksi omalla kustannuksellaan allekirjoittaneen toimiessa edelleen joukkueen kapteenina.

Mielialat olivat joukkuepalaverissamme odottavan optimistiset. Kilpailujen varhainen ajankohtakaan ei tuonut lisäpaineita, ei vaikka kotoinen harjoittelukausi jää lyhyeksi. Ennustajan asema on vaikea, eikä tulevan aprikoinnissa ole paljon mieltä. Lähdemme kilpailuihin samalla tavoitteella kuin aina ennenkin, tavoitteella, joka kilpailusta puhuttaessa on ainoa oikea - voittamaan!MM-kisojen tulokset

tässä suppea versio tuloksista:

1. Cognuto ITA
2. Marguet FRA
3. Courrier USA
...
29. Risto Sironen FIN
57. Harri Hytönen FIN
58. Timo Ruokonen FIN
64. Antti Vappula FIN
83. Ville-Antti Jaakkola FIN
1. FRA
2. BEL
3. SPA
4. ITA
5. CZE
6. ENG
7. POL
8. USA
9. SLO
10. NZL
11. POR
12. AUS
13. FIN
...
20. IRE

(Perhokalastus 3/2003)