2003

Verkkojuttu 1/2003: Vihavuodenkoskella kalastus on etuoikeus

Kalastaminen lyhyellä, mutta todella luonnonkauniilla Vihavuodenkoskella Hämeessä, Hauhon ja Luopioisten rajamailla, on etuoikeus. Siellä kauniisti veden ylle kaartuvat lehtipuut vievät ajatukset maailmaan, missä vain kosken kutsu soi.

Teksti ja kuvat: Mikko Törmä

Vihavuodenkosken luonnonkauneus ja vehreys antavat kalastukselle upeat puitteet. Ei ihme, että tämä vain perhokalastajien käytössä oleva kalapaikka on avautumisensa (29.4.2000) jälkeen saavuttanut vakituisen kävijäkunnan.

Vihavuodenkosken perhokalastusalueella kahvio ja majoitustilat sijaitsevat isossa saaressa, jonka molemmilla puolilla kulkevat virrat. Niistä pienempi on hyvin puromainen ja siksi rauhoitettu. Eikä se edes olisi kalastuksellisesti merkittävä. Varsinainen Vihavuodenkoski onkin sitten toinen juttu. Kosken ylittävä silta sopii hyvin tähän kulttuurimaisemaan, eivätkä ne harvat autot, jotka sen yli kulkevat, lainkaan häiritse kosken kaloja ja kalastajia.

Kalastettavan alueen lyhyyden (vajaat 200 metriä) vuoksi kalastajien määrä on rajoitettu neljään, eikä enempää kalastajia kerralla koskelle mahtuisikaan. Rajoitusten takia lupien saaminen kauden jo alettua on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Eikä ihme, sillä kosken ensiluokkaiset taimenet tarjoavat muistelemisen arvoisia hetkiä.

Koska paikan kalastussääntö noudattaa kestävän kehityksen periaatteita, ei taimenen vapauttaminen ole mitenkään moraalisesti epäilyttävää, vaan pikemminkin itsestäänselvyys (kalastussäännön mukaan kaikki taimenet on vapautettava). Koskeen ei istutettu vuonna 2002 lainkaan onkikokoista taimenta. Sen sijaan syksyllä 2002 siihen laitettiin taimenen pienpoikasia rauhoituksen alettua. Myös yksivuotisia harjuksenpoikasia on istutettu koskeen jo kolmena syksynä ja niitä on jo jonkin verran saatukin.

Taimenta koskessa joka tapauksessa on, joskus se on vain vaikeasti pyydettävää.

Lyhyt, mutta monipuolinen

Erilaisten kalastustekniikoiden kaikkia eri variaatioita voi tällä lyhyellä, mutta varsin monipuolisella koskella hyvin harjoittaa. Kalojen näkeminen on mahdollista, koski vesi on lähes väritöntä ja kirkasta.

Kovan kalastuspaineen takia kannattaa alueen antaa rauhoittua välillä hetkeksi. Jos koskea ei ole varannut kokonaisuudessaan, onkin hedelmällistä sopia muiden kalastajien kanssa, ettei koskea piiskata koko ajan, vaan annetaan sen rauhoittua välillä.

Kalojen luonnollisen käyttäytymisen mukaisesti parasta kalastusaikaa ovat hämärimmät hetket. Silloin isommatkin kalat aktivoituvat ja löytävät tiensä kosken kuohuihin.

Niska ja sillan yläpuoli

Kalastusalue alkaa niskalta, jonka parhaita kohtia on keskiuoma sekä syvät montut aivan rannan reunassa. Tämän jälkeen virta kiihdyttää vauhtinsa pohjapadon kautta varsinaiseen koskeen. Sillan yläpuolinen alue onkin hyvin monipuolinen kalastusalue, jolla voi tuloksekkaasti harrastaa niin pintaperhokalastusta kuin streamerin pinnassa vetämistäkin.

Kalojen sijoittumista voi arvioida päivällä sillalta ylävirtaan katsoen. Kosken vesi on kirkasta, mikä helpottaa syvimpien monttujen ja peilien näkemistä. Kuitenkin on hyvä muistaa, että kalastuksen painottuessa hämärän hetkeen, on turhaa kahlaamista vältettävä. Kalat liikkuvat aivan rannan tuntumaan miedompaan virtaan ravinnon lähelle. Ei ole lainkaan epätavallista, että osaava kalastaja nappaa kalan aivan rannan vierestä päivälläkin, varsinkin juuri niskapadon jälkeen kovan virran alta, kosken molemmilta puolilta.

Sillan alapuoli

Kun katsoo sillalta alavirtaan, saa hyvän käsityksen alueen rakenteesta ja mahdollisista kalojen suojapaikoista. Päävirran molemmilla puolilla on pieni saari, joista kahvion puoleiseen on tehty silta liikkumista helpottamaan. Tämän saaren yläpuolella on syvempi kohta, jossa varsinkin matalamman veden aikaan asustaa vauraampi kala. Saaren kohdalla virta kulkee varsin nopeasti, ja mahdolliset ottipaikat ovat enimmäkseen virran reunoja ja pieniä peilejä kovassa virrassa.

Heti saaren jälkeen alkaa loppuliuku, joka on yksi Vihavuolteen parhaimmista kalastuspaikoista. Keskivirrassa on syvä uoma, jota pitkin kalat enimmäkseen nousevat koskeen. Tällä alueella voi menestyksekkäästi käyttää kaikkia mahdollisia kalastustekniikoita. Kalastusta kannattaa jatkaa pitkälle loppuliukuun.

Koskella tapahtuu

Yksi viime kesän yön huippuhetkistä sijoittui sillan alapuoliselle alueelle. Saaren alaosan kohdalla, joen keskiuomasta alaspäin on syvä uoma, jota pitkin kalat nousevat sekä jäävät syönnökselle koskeen. Tässä on hyvä tarjota perhoa kosken kaloille illan pimeydessä.

Minun lisäkseni koskella kalasti silloin isä poikiensa kanssa. Heistä vanhin, armeijan ikeeseen pian joutuva osoitti osaamisensa ja tartutti mukavankokoisen kosken asukin juuri tästä kohdasta.

Taimen osoittautui varsinaiseksi junnaajaksi ja muutaman lyhyen syöksyn jälkeen se pysähtyi parin metrin päähän väsyttäjästään. Kymmenen minuutin tappelun jälkeen arviot kalan koosta kasvoivat ja oli mukava huomata, kuinka kannustavaksi ja lämminhenkiseksi ilmapiiri läsnäolijoiden kesken muodostui. Aikanaan kala saatiin ylös ja olihan se kaunis ja voimakas, todellinen Vihavuolteen vihainen taistelija.

Vihavuodenkoski info

Sijainti: Vihavuodenkoski sijaitsee Hämeessä Hauhon ja Luopiosten rajamailla laskien Kukkian Vihajärvestä Vähä-Roineeseen. Matkaa koskelle: Hämeenlinnasta 50 km, Helsingistä 180 km, Tampereelta 70 km.

Kalastuskausi on vuosittain 1.5.-10.9. Kalastuslupia voi varata Pasi Visakiveltä (puh. 0400-880 478) alkaen huhtikuun 22. päivä (klo 06.00). Kesäkuun alusta alkaen kalastuslupia voi varata koskikahviosta, puh. 03-6547 334. Koskelle myydään vuorokaudessa neljä kalastuslupaa.

Vuorokausilupa on voimassa klo 15.00-12.00 (päivittäin on siis kolmen tunnin rauhoitusaika) ja maksaa 25 euroa, alle 18-vuotiailta 16 euroa. Koko kosken vuokra on 80 euroa/vrk. Jos peruutuksia tulee, myydään iltalupia, jotka maksavat 11 euroa/kpl ja ne ovat voimassa klo 18.00-24.00. Vaatimaton majoitus on varattu neljälle ja se sisältyy luvan hintaan. Majoitustiloissa on mikrouuni ja kahvinkeitin.

Vihavuodenkoskella saa kalastaa ainoastaan perholla (perinteisillä perhokalastusvälineillä) ja ainoastaan väkäsettömän koukun käyttäminen on sallittu. Taimenia ei koskesta saa ottaa, vaan Vihavuodenkoski on taimenen osalta pyydystä ja päästä -kalastuspaikka.

Mielestäni kuitenkin luvanhinta ja palvelutaso sekä kalastuksen laatu hyvässä suhteessa toisiinsa nähden.

Lisätietoja myös internetistä, osoitteesta: www.surf.to/vihavuosi. Tiedot ajantasaistetaan kalastuskauden alkuun mennessä.