2010

Verkkojuttu 2/2010: Uusi messupaikka naapurikaupungissa

Tervetuloa perhomessuille, jotka pidetään tällä kertaa Tampereen naapurikaupungissa Ylöjärvellä. Jouduimme vaihtamaan messujen pitopaikkaa. Valoisa ja tilava halli löytyi Ylöjärven liikuntakeskuksesta. Koska sijainti liikenteellisesti on mainio, päätimme järjestää messut siellä.

Liikuntakeskus sijaitsee Tampereen läntisen ohitustien, Tampere-Vaasa- ja valtatie 65:n risteyksessä, muun muassa Ikaalisten ja Kurun linja-autojen reitillä. Liikuntakeskukseen pääsee hyvin sekä omalla autolla että julkisilla kulkuneuvoilla. Välittömässä läheisyydessä olevassa Elovainion kauppakeskuksessa on myös tarjolla monenlaista palvelua.

Messuilla on tarjolla kaikille harrastajille jotakin, aloittelijoista aina spesialisteihin. Messuilla on näytöksiä niin perhonheitosta kuin - sidonnastakin. Siellä voi tehdä ostoksia, kokeilla välineitä ja tavata samanhenkisiä ihmisiä.

Harrastuksena perhokalastus on mitä mainioin. Siinä saa toteuttaa luovan tarpeensa sitomalla perhoja. Pyydystysvietti tulee hoidettua kalastuksen muodossa. Heittotaitoa voi aina kehittää. Jos nämä eivät vielä riitä, niin voi ryhtyä kilpailemaan kaikissa mainituissa asioissa. Perhokalastus on myös monipuolinen harrastus, jotkut viihtyvät pienillä puroilla kevyiden välineiden kanssa, toiset vuolailla koskilla, joidenkin mielessä siintää lohenkalastus vankoilla välineillä, tai miksei myös kevyemmillä.

Nykyisin perhokalastus ei enää ole vain virtaavan veden kalastusta, vaan sitä harrastetaan yhä enemmän myös järvillä. Sitä voi harrastaa juuri sen verran kuin ehtii, vaikka vain yhtenä päivänä vuodessa tai vaikka joka päivä, yksin tai mukavassa seurassa.

Perhokalastus on lähes täydellinen harrastus, mutta paratiisissa on aina käärme. Yhteiskunta tukee muita hyviä harrastuksia rakentamalla ja ylläpitämällä suorituspaikkoja sekä sallimalla monenlaista toimintaa jokamiehenoikeuksilla. Perhokalastajat ovat näistä osattomia. Päinvastoin maksamme maksuja ja korvauksia, joita ei käytetä perho- tai muidenkaan vapakalastajien hyväksi. Siitä huolimatta, tai sen vuoksi, lohikalakantojen tila Suomessa on surkea.

Luonnonsuojelusäännöstö ei koske kaloja ja kalastuslain puitteissa voidaan tuhota ne viimeisetkin lohikalakannat. Uusi kalastuslaki on tekeillä, mutta pahaa pelkään, että siitä ei apua tule. Etenkin, kun vapakalastajat nöyränä odottavat mitä tuleman pitää. Nyt tarvitaan kannanottoja. Keskustelu pitää saada sellaiselle tasolle, että sillä on vaikutusta. Kalakantojen säilyttäminen on saatava lain perusteemaksi tuottavuuden sijaan.

Joka tapauksessa perhokalastus on kaikkien ulottuvilla oleva harrastus, jonka harrastajamäärä kasvaa koko ajan.

Nähdään Perhomessuilla.

 

Jari Jamalainen

Puheenjohtaja

Pirkanmaan Perhokalastajat

 

Jari Jamalainen on armoton lohenkalastaja, jonka mielivedet ovat Norjassa.