2010

Perhokalastusta belgialaisittain

Perhokalastus on nouseva laji Belgiassa ja se kohdistuu useimmiten järville, joita maasta löytyy yllättävän paljon. Jokia Belgiassa sen sijaan on vähän, mutta niissäkin perhokalastus onnistuu mainiosti. Oma kalastuskohteeni oli "Brook Lake", belgialaisen kalastusseuran omistama ja hoitama järvi.
Teksti ja kuvat: Jani Mäkeläinen

Tyypillinen belgialainen perhokalastusjärvi.

Tyypillinen belgialainen perhokalastusjärvi.

Kalat ovat niin järvillä kuin joillakin pääsääntöisesti kirjolohta ja taimenta, mutta kalastamaani järveen oli istutettu myös harmaanieriää.

Kalojen keskikoko on noin 40-50 senttiä ja ne ovat lähes kaikki istukkaita. Siiman päässä ne ovat yleensä hyväkuntoisia ja muistuttavat jopa yllättävän paljon omaa meritaimentamme. Kalojen syöksyt ovat voimakkaita ja jopa määrätietoisia, mikä korostaa luonnonravintoa syövien istukkaiden etuja: Ne ovat kuin luonnossa syntyneitä, terveitä ja voimakkaita.

Vesi tulee järviin joko lähteistä, puroista tai joista ja se on erittäin kirkasta. Näkösyvyys voi olla useita metrejä ja kalojen "surffailun" näkee helposti. Pääasiassa Belgiassa kalastetaan rannalta ja vain järvillä käytetään toisinaan veneitä tai kelluntarenkaita. Järvien profiilit ovat erittäin samankaltaisia: matalaa riittää rannasta noin 10-15 metriin asti, minkä jälkeen tulee syvän reuna. Niiden keskisyvyys on arviolta hieman alle viisi metriä.

Pilkutusta parhaimmillaan.


Belgiassa kalastetaan yleisimmin luokkien 6 ja 7 vavoilla, joiden pituudet ovat 9’ tai 10’, mutta väsytyksen hauskuuden takaamiseksi ja varsinkin boobyperhoja käytettäessä suosittelen kokeilemaan myös luokan 5 vapoja. Siimoista ainoastaan intermediate on sopiva, koska kelluva säikäyttää varovaiset kalat heittojen ulottumattomiin ja tuo perhon liian lähelle pintaa nopeasti uitettaessa. Perukkeet ovat pitkiä, jopa kaksi kertaan vavan mittaisia. Perukkeen kärki saa olla noin 3-4X.

Huvittavaa ja tehokasta
Jutun otsikko olisi voinut olla myös "kovaa, rauhallisesti ja hitaasti", koska kalastus Belgiassa on juuri sitä. Kun käytetään pieniä streamereitä, perhoa ei voi uittaa liian kovaa. Suomalaisesta streamerin uittaminen belgialaisittain on jopa huvittavan näköistä, mutta erittäin tehokasta. Perhot ovat siis pieniä, useimmiten flashabousta tehtyjä kalanpoikasjäljitelmiä.

Kala paikannetaan ensin "surffailemasta" syvän ja matalan reunalla, ja sitten heitto kohdistetaan kalan kulkusuunnan eteen ja perhoa uitetaan niin nopeasti kuin mahdollista. Hienointa tässä kalastustavassa on, että samalla uitolla saa usein monia otteja, koska kalojen iskut ovat aggressiivisia, mutta eivät kovinkaan tarkkoja. Paikalliset jatkavatkin nopeaa uittamista, kunnes kala on tartutettu. Mikäli nostaa vavan heti pystyyn, kala katoaa syvyyksiin saman tien.

Toinen tapa on käyttää foamiselkäisiä streamereitä. Niitä voidaan uittaa hyvinkin matalissa paikoissa tai esimerkiksi veteen kaatuneen puun läheltä vaivatta ja tehokkaasti. Perhon pyrstö on hyvin elävää materiaalia ja runko tai selkä on tehty foamista.

Oikealla tavalla uittamalla ja intermediate-siimalla perho saadaan uppoamaan ja uimaan haluttuun syvyyteen. Kun uittaminen rauhoitetaan välillä hyvin hitaaksi tai pysäytetään kokonaan, saadaan perho nousemaan lähelle pintaa. Näillä kahdella tavalla perhon uinti on hyvin aaltoilevaa ja samalla kalastavaa.

Kolmas tapa on käyttää boobyperhoja, jotka ovat Belgiassa aivan samanlaisia kuin suomalaisilla järvillä käytetyt. Boobyperho heitetään kuten strameri kalan oletetulle reitille, mutta tällä kertaa uittaminen on jopa uneliaan hidasta. Pysäyttämällä ja hitaalla uitolla booby saadaan uimaan kauniisti ja kevyesti. Kalat seurailevat perhoa ja ottavat sen hennosti suuhunsa.

Värikkäitä perhoja

Perhojen värit vaihtelevat luonnon tummista sävyistä todella kirkkaisiin, ja täytyy sanoa, että belgialaiset uskaltavat käyttää myös värikkäitä perhoja. Suosituimpia sidoksia ovat keltaiset ja oranssit boobyperhot, hopeat ja kultaiset flashabou-streamerit sekä mustat ja keltaiset foamistreamerit. Keväällä ja kesällä perhovalikoimaan kuuluvat myös vesiperhosen eri kehitysvaiheet, mutta kaiken kaikkiaan pienet streamerit, foamistreamerit ja booby perhot ovat rasioiden perusperhoja.

Suosituimpia sidoksia ovat keltaiset ja oranssit boobyperhot, hopeat ja kultaiset flashabou-streamerit sekä mustat ja keltaiset foamistreamerit.

Belgia on kaunis maa, jonka kautta autoilevan matkaajan kannattaa harkita kulkevansa. Uusia kokemuksia löytää yllättävistäkin paikoista ja jopa edullisesti. Ehkä seuraavan työmatkasi aikana sinulla on mahdollisuus myös kalastaa päivän verran näillä pienillä järvillä.

Lisätietoja Belgian kalastuksesta saat ottamalla yhteyttä VDS:ään:

VDS
Liersesteenweg 29
2221 Booischot
Belgium
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Puh. +32-1522 5893
Suosituimpia sidoksia ovat keltaiset ja oranssit boobyperhot, hopeat ja kultaiset flashabou-streamerit sekä mustat ja keltaiset foamistreamerit.